fbpx

Wachtwoord Opnieuw Instellen

Lac de Sainte Croix

Het Lac de Sainte-Croix is een stuwmeer in de Provence. Het Lac de Sainte-Croix ligt op de grens van de departementen Alpes-de-Haute-Provence en Var en is het op een na grootste stuwmeer van heel Frankrijk.


Geschiedenis van het Lac de Sainte-Croix
Het idee om de vallei van de Salles te laten overstromen om zo de rivier Verdon te onderbreken en
een stuwmeer te creëren dateert al uit het jaar 1908. Het zou echter tot het jaar 1973 duren voordat er actie werd ondernomen. In dit jaar werd de rivier Verdon afgesloten en werd de bouw van de Sainte-Croix dam voltooid, zodat het ‘Lac’ tot stand kwam. De aanleg van het meer was voornamelijk bedoeld om energie op te wekken. Zo houdt de stuwdam, bij het plaatsje Baudinard, meer dan 760 miljoen kubieke meter water tegen, en genereert hiermee meer dan 150 miljoen kilowattuur per jaar. Op de locatie van het Lac was het dorpje Les Salles-Sur-Verdon gevestigd. Door het afsluiten van de rivier Verdon kwam dit dorpje onder water te staan. Het dorpje werd ongeveer 400 meter van haar oorspronkelijke locatie weer opgebouwd. Men had een deel van het oude dorp meegenomen naar de nieuwe locatie van het dorp, waaronder de oorspronkelijke fontein en de klokkentoren van de kerk.

 

Vandaag de dag is het Lac de Sainte-Croix een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in de Provence. Rondom het meer zijn verschillende leuke dorpjes, campings en vakantiehuizen te vinden. Het meer strekt zich uit over 10 kilometer en is ideaal om te kanoën en te surfen. Aan de zuidkant liggen de schilderachtige dorpjes als Aiguines, Les Salles-sur-Verdon en Bauduen.

Tijdens de warme zomerdagen kunt u heerlijk afkoelen in het koele water van het meer. Ook kunt u hier waterfietsen of kano’s huren waarmee u heerlijk op het meer kunt dobberen, maar ook de Gorges du Verdon in kunt varen. Een bezoekje aan het Lac de Sainte-Croix is absoluut de moeite waard en is leuk voor het gehele gezin.

Dit idee delen?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Verken de omgeving

Meer inspirerende plaatsen?

Roquebrune-sur-Argens

Roquebrune-sur-Argens

Roquebrune-sur-Argens is een middeleeuwse dorpje. De plaats ontleent haar naam aan de rode rotsen van de Rocher de Roquebrune waar de plaats op gebouwd is.

Marineland Antibes France 9000 kilo orka

Marineland in Antibes

Marineland Antibes, aan de Côte d’Azur, is het grootste zeedierenpark van Europa. Op een terrein van 25 ha zijn meer dan 4000 zeedieren te vinden.

Gorges du Verdon

Op ongeveer 70 kilometer afstand van Camping Leï Suves ligt De Gorges du Verdon is de op twee na grootste en bekendste kloof in Europa.

Open chat
Stel je vraag aan Joy